Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju

Vještačka inteligencija pravi revoluciju u svijetu. Potrudimo se da Crna Gora bude dio toga!

O Nama

MAIA - Crnogorsko AI Udruženje je organizacija čiji je osnovni cilj promocija i razvoj vještačke inteligencije, kroz istraživanje, obrazovanje i saradnju. Ideja je nastala iz snažne potrebe da se okupe naši najbolji naučnici i inženjeri koji djeluju u oblasti vještačke inteligencije.

Svojim znanjem i iskustvom, stečenim u zemlji i inostranstvu, možemo doprinijeti crnogorskom društvu uključivanjem u talas inovacija i podizanjem svijesti i interesovanja za vještačku inteligenciju.

Naša vizija

01.

Zajednica i saradnja

Povezivanje crnogorskih naučnika, inženjera, preduzetnika i entuzijasta u nastojanju da stimulišemo stručnu i naučnu saradnju i inovacije. Kroz saradnju sa institucijama iz regiona i inostranstva, Crnu Goru pozicioniramo na mapi svjetskog AI ekosistema.

02.

Edukacija

Želimo da doprinesemo crnogorskom društvu kroz najsavremenije tehnologije i edukacije, kroz razmjenu znanja između članova, obrazovnih institucija i organizacija u zemlji i inostranstvu.

03.

Istraživanje i razvoj

Kroz naučno iskustvo naših članova, želimo da omogućimo napredna istraživanja u oblasti vještačke inteligencije i pokrenemo generaciju savremenih tehnoloških rješenja koja se mogu praktično primijeniti u Crnoj Gori.

Događaji

In-person
Vještačka inteligencija i razvoj startapova: Počelo je novo doba

Pridružite nam se na panelu “Vještačka inteligencija i razvoj startapova: Počelo je novo doba”, organizovan u saradnji Naučno-tehnološkog parka NTP i crnogorskog udruženja za vještačku inteligenciju MAIA.

In-person
Seminar: AI bez filtera

Cilj seminara je da se kroz niz predavanja predstavi AI svijet sa svim prednostima, mogućnostima ali i izazovima. Na ovom seminaru ćemo se fokusirati na važne teme kao što su bias (pristrasnost) i podaci koji se koriste u AI-u.

online
Webinar: Digitalni blizanci u zdravstvenoj zaštiti i sociološko-pravni pristup Metaverse tehnologiji

Vrijeme je za naš prvi webinar u 2023! Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju doktoranda Centralno-evropskog univerziteta u Beču, Mirka Đukovića, koje će se baviti važnim temama u okviru novog svijeta digitalne tehnologije. Mirko će govoriti o tome kako Metaverse tehnologija transformiše sve aspekte našeg društva, o njenim sociološko-pravnim, kao i bezbijednosnim izazovima, te (ne) adekvatnostima postojećih regulativa u EU.

In-person
Radionica za IoT i AI - drugi dio

UDG tim i MAIA nastavljaju sa kolaboracijom

Our Partners